2011. április 26., kedd

Rántás nélküli tárkonyos krumplileves


Soha nem szerettem a krumplilevest hagyományosan elkészitve. Ezért én sem főztem házasságunk harmadik évéig. Most azonban a férjem javaslatára kipróbáltam tárkonyosan.
A krumplikat nagyon apró kockákra vágom, hozzáreszelek három közepes sárgarépát, majd sóval, ledarált lefagyasztott kápiával, paradicsompaprikával, apróra vágott tárkonnyal, egy egész hagymával izesitem. Párolom és hatvan fokon lezárom. Néhány percig hagyom még, majd kiveszek egy keveset a levesből, összeturmixolom tejet és kevés lisztet adva hozzá. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórom meg.

2011. április 8., péntek

Bukta
























Második terhességem kezdetétől kívánom a péksütiket. Ezért gyakrabban sütök ilyen finomságokat.


Hozzávalók:


½ kg finomliszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga, 3 dl tej, 6 dkg vaj, 5 dkg cukor, csipetnyi só.


Elkészítés: 1 dl langyos tejjel, ½ dkg cukorral, az élesztővel és 3 k.k. liszttel kovászt készítek. A liszt közepébe mélyedést készítek, abba öntöm a kovászt, a cukorral elkevert tojássárgát, a tejet és a sót. Fakanállal jól kidolgozom, majd hozzáöntöm a langyosra hűtött olvasztott vajat és azzal is jól eldolgozom. Langyos helyen egy órát kelesztem. Lisztezett munkalapon gyengén átgyúrom, kinyújtom, közepes kockákra vágom, belecsomagolom a tölteléket, összehajtogatom, kikent lisztezett tepsibe teszem, tojásfehérjével enyhén megkenem, ½ órán át kelesztem, majd közepesen forró sütőben rüzsaszínűre sütöm.


Töltelék:


½ kg édes tehéntúró, izlés szerint cukor, egy tojássárga és egy csomag vaníliás cukor. Jól kikavarom és ezzel töltöm meg a buktákat.






2011. április 7., csütörtök

Szoptatós anyukáknak madártej?

Emlékszem, amikor az ikrek szülése után a kórházban voltam, rengeteg madártejet ittam. A régiek szerint gyűjti a tejet. A kisebbik lányunk azonban kólikás volt, gyakran fájt a hasija. Dr. Benjamin Spock könyvét olvasva bukkantam rá egy hasznos információra: megfigyelték, hogy az édes tehéntejet fogyasztó anyukák gyermekei gyakrabban szenvednek kólikában. Csökkentettem az édes tehéntej fogyasztását és pozitív változást tapasztaltunk kislányunknál.

Leves rántás nélkül

Mivel a rántás elég káros a gyomornak, különösen, ha az olajat is pirítjuk, ezért kipróbáltam a rántás nélküli levest. Vannak levesek, amelyeknél bevált(a tárkonyos krumplileves a kedvencünk). Sűrítésként a leves hozzávalóiból összeturmixolok egy jó adagot.

Paradicsompaprika-kápia


Ledarálom egy-egy arányban a paradicsompaprikát és a kápiát, jégkockatartóba teszem, lefagyasztom, majd kisebb zacsikba csomagolom és a jégszekrényben tárolom.

2011. április 5., kedd

Franciasaláta,

ahogy mi szeretjük.
Egy tojásból kevés mustárral és olajjal majonézt kavarok, majd apró kockákra vágom a főtt zöldséget: sárgarépa, krumpli, zöldborsó. Ha a férjem kedvébe szeretnék járni, hozzáadok jó sok, szintén apró kockákra vágott savanyúuborkát. Ha a lányoknak (és magamnak) készítem, kevesebb uborkával és egy konzerv csemegekukoricával készítem. Mindig annyi zöldséggel készítem, hogy ne legyen túl majonézes.