Hozzávalók:
A tésztához:
- 7o dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 6o dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- 15 dkg cukor
- 1/2 dl olaj
- tej, amennyit felvesz, hogy könnyen gyúrható tészta legyen
- csipetnyi só
- 2,5 dkg élesztő
- reszelt citromhéj (elhagyható)
A töltelékhez:
- 4o dkg darált mák vagy dió
- 8 db hámozott, reszelt, jól kicsavart alma
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A lisztet a felfuttatott élesztővel, a citromhéjjal, a megolvasztott vajjal, cukorral, olajjal, tejjel és a tojássárgákkal összegyúrom. A recept szerint este kell begyúrni és éjszaka a hűtőben pihentetni. Én kora reggel gyúrtam be és három órán át volt a hűtőszekrényben. Így is nagyszerű lett.
A hűtőből kivéve még kissé meggyúrom, majd négy részre osztom. Kevés liszttel nagyon vékonyra nyújtom, majd bekenem egy kevés olajjal. Vékonyan barack-, vagy hecserlilekvárt osztok szét egyenlően a kinyújtott lapon (az utóbbival ízlett nekem nagyon). Erre kerül a töltelék, amelynek hozzávalóit előzetesen alaposan öszekeverem. Felcsavarom és kelni hagyom. (Mivel vészesen közeledett az ebéd ideje, az előmelegített lerben kelesztettem 2o percig) Sütés előtt felvert tojásfehérjével ecsetelem be a kalácsokat. Előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 16o fokon sütöm 25-3o percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése