2014. augusztus 4., hétfő

Diós-mákos kalács

Valami különleges kalács, amelyet most sütöttem meg először...és a kertünkben termett mákból.
 Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7o dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 6o dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 dl olaj
  • tej, amennyit felvesz, hogy könnyen gyúrható tészta legyen
  • csipetnyi só
  • 2,5 dkg élesztő
  • reszelt citromhéj (elhagyható)
A töltelékhez:
  • 4o dkg darált mák vagy dió
  • 8 db hámozott, reszelt, jól kicsavart alma
  • ízlés szerint cukor
Elkészítés:

A lisztet a felfuttatott élesztővel, a citromhéjjal, a megolvasztott vajjal, cukorral, olajjal, tejjel és a tojássárgákkal összegyúrom. A recept szerint este kell begyúrni és éjszaka a hűtőben pihentetni. Én kora reggel gyúrtam be és három órán át volt a hűtőszekrényben. Így is nagyszerű lett. 
A hűtőből kivéve még kissé meggyúrom, majd négy részre osztom. Kevés liszttel nagyon vékonyra nyújtom, majd bekenem egy kevés olajjal. Vékonyan barack-, vagy hecserlilekvárt osztok szét egyenlően a kinyújtott lapon (az utóbbival ízlett nekem nagyon). Erre kerül a töltelék, amelynek hozzávalóit előzetesen alaposan öszekeverem. Felcsavarom és kelni hagyom. (Mivel vészesen közeledett az ebéd ideje, az előmelegített lerben kelesztettem 2o percig) Sütés előtt felvert tojásfehérjével ecsetelem be a kalácsokat. Előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 16o fokon sütöm 25-3o percig.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése